Bel altijd eerst je huisarts. Hij of zij stelt het overlijden vast en geeft je de papieren die je nodig hebt.
Deze verklaring is nodig om aangifte van overlijden te kunnen doen bij de gemeente. De aangifte van overlijden doe ik voor je. Bij een overlijden in het ziekenhuis of zorgcentrum hoef je de arts niet te bellen. Deze wordt door het personeel op de hoogte gesteld*.
Informeer je naasten
Wanneer het lukt, breng je de familie op de hoogte van het overlijden. Ze willen je graag bijstaan. Bepaal wie met voorrang moet worden ingelicht, bijvoorbeeld vanwege de reisafstand.
Neem vervolgens contact met mij op (dag en nacht bereikbaar 24/7). Verontschuldig je alsjeblieft niet als het midden in de nacht is.
Ik kom dan even langs om de belangrijkste zaken door te nemen en maak een vervolgafspraak met je.
Bel mij
De laatste verzorging
In deze situatie wil je rustig afscheid kunnen nemen van je dierbare. Waar vindt de opbaring plaats? Thuis? 24-uurs kamer?
Om dit mogelijk te maken, verzorg ik alle uitvaartregelingen respectvol en persoonlijk.
Later in de week
Alle noodzakelijke zaken neem ik met je door in de loop van de week.
Financieel denk ik met je mee. Voor elk budget maak ik een passende kostenbegroting.
Je krijgt een duidelijk en helder inzicht in de koste zoals kaarten, bloemen, muziek, foto's, catering, locatie en eventuele verzekeringen. Alles in het teken van je dierbare nemen we door.
De dag van de uitvaart
In de loop van de week krijg je een duidelijk en compleet beeld van wat er op de laatste dag gaat gebeuren.
Dit wordt samengevat in een draaiboek. Geen verassingen maar rust.
*Overlijden in de nacht in een zorgcentrum? Je mag er op aandringen dat de schouwarts binnen redelijke termijn langskomt (binnen 1,5 uur). En niet pas de volgende ochtend. De schouwarts mag het niet uitstellen, ook al is het een verwacht overlijden en zegt het zorgpersoneel anders. Met andere woorden je mag de schouwarts uit bed bellen.